Marţi, 2018-10-16, 2:13 PM
Bine aţi venit Vizitator

Site-ul meu

Director de articole

Acasă » Articole » CARTEA SPIRITELOR

CARTEA1 - Cap.2 Elementele generale ale UNIVERSULUI

 


1. Cunoaşterea principiului lucrurilor

 

17. Îi este dat omului să cunoască principiul lucrurilor?

         „Nu. Dumnezeu nu îngăduie ca totul să-i fie revelat omului aici, pe pământ”.

        

18. Oare omul va pătrunde într-o zi misterul lucrurilor care acum îi sunt ascunse?

         „Vălul se ridică pe măsură ce omul se purifică; dar pentru a înţelege anumite lucruri, i-ar fi necesare facultăţi pe care el încă nu le posedă”.

 

19. Oare omul nu poate, prin investigaţiile ştiinţei, să pătrundă unele dintre secretele naturii?

         „Ştiinţa i-a fost dată pentru a progresa în toate privinţele, dar el nu poate depăşi limitele fixate de Dumnezeu”.

         Cu cât îi este dat omului să avanseze în aceste mistere, cu atât mai mult admiraţia sa pentru puterea şi înţelepciunea Creatorului trebuie să fie mare; dar, fie datorită orgoliului, fie datorită slăbiciunii, chiar inteligenţa sa îl transformă adesea într-o jucărie a iluziei; el adună teorii după teorii şi fiecare zi îi arată câte erori a acumulat în loc de adevăruri, şi câte adevăruri a respins ca fiind erori. Tot atâtea decepţii pentru orgoliul său.

        

20. În afară de investigaţiile ştiinţei, îi este dat omului să primească comunicările unei instanţe mai înalte despre ceea ce scapă evidenţei simţurilor sale?

         „Da, dacă Dumnezeu crede că este util, el poate revela ceea ce prin ştiinţă nu se poate afla”.

         Dumnezeu revelează prin acele comunicări pe care omul le ia, în anumite limite, drept cunoaştere a trecutului său şi a soartei sale viitoare.

        

2. Spirit şi materie

        

21. Este materia eternă ca şi Dumnezeu, sau a fost creată de acesta într-un timp anume?

         „Singur Dumnezeu ştie. Totuşi, dacă există ceva ce raţiunea voastră trebuie să vă arate, este că Dumnezeu, întruchipare a dragostei şi milei, nu a fost niciodată inactiv. Oricât de îndepărtat v-aţi putea reprezenta începutul acţiunii sale, îl puteţi oare concepe pe Dumnezeu într-un moment de nelucrare?"

        

22. În general se defineşte materia ca fiind ceea ce are întindere, ceea ce face impresie asupra simţurilor noastre; ceea ce este impenetrabil – sunt aceste definiţii exacte?

         „Din punctul vostru de vedere, este exact, pentru că voi nu vorbiţi decât în funcţie de ceea ce cunoaşteţi. Însă materia există sub formă de stări ce vă sunt necunoscute; ea poate fi, de exemplu, atât de pură şi de subtilă încât să nu facă nici o impresie asupra simţurilor, şi totuşi este materie, dar pentru voi nu însemnă nimic”.

 Ce definiţie puteţi da materiei?

         „Materia este lanţul ce leagă spiritul; este instrumentul care-l fixează şi asupra căruia, în acelaşi timp, spiritul îşi exercită acţiunea”.

         Din acest punct de vedere, se poate spune că materia este agentul, intermediarul cu ajutorul căruia şi pentru care acţionează spiritul.

        

23. Ce este spiritul?

         „Principiul inteligent al universului”.

 Care este natura intimă a spiritului?

         „Nu este uşor de analizat spiritul în limbajul vostru. Pentru voi, el nu este nimic, pentru că nu e un lucru palpabil; dar pentru noi este ceva. O ştiţi bine, nimicul este neantul, şi neantul nu există”.

        

24. Este spiritul sinonim cu inteligenţa?

         „Inteligenţa este un atribut esenţial al spiritului, dar amândouă se confundă într-un principiu comun, încât pentru voi este acelaşi lucru”.

        

25. Este spiritul independent de materie sau nu este decât o proprietate a ei, aşa cum culorile sunt proprietăţi ale luminii şi sunetul o proprietate a aerului?

         „Spiritul şi materia sunt distincte; dar trebuie realizată unirea spiritului cu materia pentru a da inteligenţă materiei”.

 Este unirea aceasta necesară pentru manifestarea spiritului? (înţelegem, aici, prin spirit principiul inteligenţei, făcând abstracţie de individualităţile desemnate sub acest nume).

         „Unirea este necesară pentru voi, deoarece nu sunteţi astfel alcătuiţi încât să percepeţi spiritul fără materie, simţurile voastre sunt făcute pentru aceasta”.

        

26. Se poate concepe spiritul fără materie şi materia fără spirit?

         „Se poate, fără îndoială, prin gândire”.

        

27. Ar exista astfel două elemente generale în univers: materia şi spiritul?

         „Da, şi deasupra tuturor Dumnezeu creatorul, tatăl tuturor lucrurilor; aceste trei lucruri reprezintă principiul a tot ceea ce există, trinitatea universală. Dar elementului material trebuie să i se adauge fluidul universal ce joacă rol de intermediar între spirit şi materie, prea grosieră pentru ca spiritul să poată avea o acţiune asupra ei. Deşi, dintr-un anumit punct de vedere, se poate considera că fluidul universal este element material, el se distinge prin proprietăţi speciale; dacă ar fi în mod cert materie, nu ar mai fi logic să nu fie şi Spirit de asemenea.

         El e plasat între spirit şi materie; este fluid, aşa cum materia este materie; susceptibil, prin nenumăratele sale combinaţii cu aceasta, şi sub acţiunile spiritului, de a produce infinita varietate a lucrurilor din care nu cunoaşteţi decât o mică parte. Acest fluid universal, sau primordial, sau elementar, agent utilizat de spirit, este principiul fără de care materia ar fi în permanentă stare de divizare şi nu ar obţine niciodată proprietăţile date de gravitaţie”.

Acest fluid este ceea ce desemnăm noi sub numele de electricitate?

         „Am spus că este susceptibil de nenumărate combinaţii; ceea ce denumiţi fluid electric, fluid magnetic, sunt modificări ale fluidului universal, care nu este, vorbind mai clar, decât o materie mai perfectă, mai subtilă, şi pe care o putem privi ca independentă”.

 

28. De vreme ce spiritul este el însuşi ceva, nu ar fi mai exact şi mai puţin subiect de confuzie dacă s-ar desemna cele două elemente generale prin cuvintele: materie inertă şi materie inteligentă?

         „Cuvintele contează mai puţin, vă priveşte cum formulaţi într-un limbaj conform înţelegerii voastre. Disputele voastre vin aproape întotdeauna din ceea ce nu înţelegeţi din cuvinte, deoarece limbajul vostru este incomplet pentru a descrie lucrurile care nu vă impresionează simţurile”.

         Un fapt evident domină toate ipotezele; vedem materia care nu este inteligentă; vedem un principiu inteligent independent de materie. Originea şi conexiunea acestor două lucruri ne sunt necunoscute. Că au sau nu o sursă comună, puncte de contact necesare; că inteligenţa are existenţă proprie, că ea este o proprietate, un efect; că ea-însăşi este, după opinia unora, o emanaţie a Divinităţii, sunt lucruri pe care nu le cunoaştem, dar ele ne apar distinct şi de aceea admitem că formează cele două principii constitutive ale universului. Vedem în cele spuse şi în toate acestea o inteligenţă care domină toate celelalte lucruri, care guvernează totul, care se distinge prin atribute esenţiale – este inteligenţa supremă pe care o numim Dumnezeu.

        

3. Proprietăţi ale materiei

        

29. Este ponderabilitatea un atribut esenţial al materiei?

         „Al materiei pe care o percepeţi, da; dar nu pentru materia considerată ca fluid universal. Materia pură şi subtilă ce formează acest fluid este imponderabilă pentru voi, ceea ce înseamnă mai mult decât principiul materiei voastre gravitaţionale”.

         Gravitaţia este o proprietate relativă; în afara zonelor de atracţie ale plantelor, nu există gravitaţie, tot aşa cum nu există nici sus nici jos.

        

30. Este materia formată dintr-un singur sau din mai multe elemente?

         „Un singur element originar. Corpurile pe care le priviţi ca pe nişte corpuri simple nu sunt elemente adevărate, ci transformări ale materiei originale”.

        

31. De unde provin diferitele proprietăţi ale materiei?

         „Sunt modificări de molecule elementare în urma asocierii lor în anumite circumstanţe”.

        

32. Apoi gusturile, mirosurile, culorile, sunetul, proprietăţile dăunătoare sau benefice ale corpurilor, nu vor fi decât transformări ale singurei şi aceleiaşi substanţe originare?

         „Da, fără îndoială, şi care nu există decât prin aptitudinea organelor destinate să le perceapă”.

         Acest principiu este demonstrat de faptul că nu toată lumea percepe calităţile corpurilor în acelaşi mod: unul găseşte un lucru agreabil în gust, altul nu; unii văd albastru ceea ce alţii văd roşu; ceea ce este rău pentru unii, este inofensiv sau salutar pentru alţii.

        

33. Aceeaşi materie elementară este susceptibilă de a suferi toate modificările şi de a dobândi toate proprietăţile?

         „Da, este ceea ce trebuie să înţelegem când spunem că totul este în tot”.

         Oxigenul, hidrogenul, azotul, carbonul şi toate corpurile pe care le privim ca fiind simple nu sunt decât transformări ale unei substanţe originare. În imposibilitatea în care suntem în prezent de a ajunge până la această materie altfel decât prin gândire, aceste corpuri sunt pentru noi veritabile elemente şi putem, fără a trage vreo consecinţă, să le considerăm ca atare până la o nouă ordine.

Teoria pare să dea dreptate opiniei celor care nu admit materiei decât două proprietăţi esenţiale: forţa şi mişcarea, şi care gândesc că toate celelalte proprietăţi nu sunt decât efecte secundare variind numai intensitatea forţei şi direcţia mişcării.

         „Această opinie este exactă. Trebuie să se schimbe de asemenea dispunerea moleculelor, după cum doreşti, de exemplu, într-un corp opac ce poate deveni transparent, şi reciproc”.

        

34. Au moleculele o formă determinată?

         „Fără îndoială, moleculele au formă dar aceasta nu poate fi apreciată de voi”.

Forma lor este constantă sau variabilă?

         „Constantă prin moleculele elementare originare, dar variabilă pentru moleculele secundare care nu sunt decât aglomerări ale primelor, căci ceea ce voi denumiţi moleculă este încă departe de molecula elementară.

        

4. Spaţiul universal

        

35. Spaţiul universal este infinit sau limitat?

         „Infinit. Imaginează-i nişte limite, ce-ar fi mai departe? Asta confundă raţiunea ta, ştiu bine, şi totuşi raţiunea îţi spune că nu poate să fie altfel. Este acelaşi infinit în toate lucrurile; însă mintea voastră nu-l poate înţelege”.

         Dacă se presupune o limită a spaţiului, o oarecare întindere pe care gândirea o poate concepe, tot raţiunea spune că mai departe de această limită există ceva, şi astfel din aproape în aproape până la infinit; căci acest ceva, chiar vid absolut este tot spaţiu.

        

36. Există vid absolut într-o anumită parte a spaţiului universal?

         „Nu, nimic nu e vid; ceea ce este vid pentru tine este ocupat de o materie care scapă simţurilor şi instrumentelor tale”.


 

Categorie: CARTEA SPIRITELOR | Adăugat de: Angeoudemon (2014-10-12)
Vizualizări: 192 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar
Categoriile secţiunii
Articolele mele [0]
Despre Reiki [0]
Reiki Usui [0]
Karuna Reiki [0]
Rugaciuni [4]
Invocatii [1]
Practici de curatare / purificare / echilibrare / protectie [1]
Stiai ca... [14]
Magie [4]
Documentare / Conferinte [9]
Meditatii ghidate [1]
UN CURS IN MIRACOLE [53]
Cele 365 de exercitii cuprinse in carte. Cate unul pentru fiecare zi, in ordinea data prin channeling.
Citate [8]
Ingeri [1]
Cauzele spirituale ale bolilor [3]
LEGILE KYBALIONULUI [9]
CARTEA SPIRITELOR [8]
Citate din carte.
Povestiri cu talc [11]
Autentificare
Căutare
Prietenii site-ului
 • Creaţi un website gratuit
 • Desktop Online
 • Jocuri Online Gratuite
 • Tutoriale Video
 • Toate Tag-urile HTML
 • Kit-uri de Navigator
 • Statistici

  Total online: 1
  Vizitatori: 1
  Utilizatori: 0
  Copyright MyCorp © 2018