Luni, 2018-11-12, 9:49 PM
Bine aţi venit Vizitator

Site-ul meu

Director de articole

Acasă » Articole » CARTEA SPIRITELOR

CARTEA 2 - Cap.1 - SPIRITELE - 1

1. Originea şi natura spiritelor

        

76. Ce definiţie se poate da Spiritelor*?

         * Cuvântul Spirit este întrebuinţat aici pentru a desemna individualităţile entităţilor extracorporale, ca şi elementul inteligent universal.

         „Se poate spune că Spiritele sunt entităţile inteligente ale creaţiei. Ele populează universul aflat dincolo de lumea materială”.

        

77. Spiritele sunt existenţe distincte ale Divinităţii, sau doar emanaţii sau componente ale Divinităţii numite, din acest motiv, fii sau copii ai lui Dumnezeu?

         „Sunt opera lui Dumnezeu, asemeni unui om ce construieşte o maşină; această maşină este opera omului, dar nu el însuşi. Ştii că atunci când omul face un lucru frumos, util, îl numeşte copilul său, creaţia sa. Ei bine! acelaşi lucru este şi cu Dumnezeu: noi suntem copiii săi, de vreme ce suntem opera sa”.

        

78. Au avut Spiritele un început sau există, asemenea lui Dumnezeu, dintotdeauna?

         „Dacă spiritele nu ar fi avut un început, ele ar fi fost egale cu Dumnezeu, în timp ce ele sunt creaţia sa şi întru totul supuse voinţei divine.

         Dumnezeu este dintotdeauna, incontestabil; dar nu ştim nimic despre cum şi când ne-a creat. Poţi spune că suntem fără început dacă înţelegi prin aceasta că Dumnezeu, fiind etern, a trebuit să creeze fără odihnă; dar cum şi când a fost făcut fiecare dintre noi. Îţi repet, nimeni nu ştie; aici este misterul”.

        

79. Din moment ce în univers există două elemente generale, elementul inteligent şi elementul material, s-ar putea spune că Spiritele sunt formate din elementul inteligent, aşa cum corpurile inerte sunt formate din elementul material?

         „Evident; Spiritele sunt individualizarea principiului inteligent, aşa cum corpurile reprezintă individualizarea principiului material; însă vremea şi modul formării lor sunt necunoscute”.

        

80. Este creaţia Spiritelor permanentă, sau ea a avut loc doar o singură dată la originea timpurilor?

         „Este permanentă, căci Dumnezeu nu a încetat niciodată să creeze”.

        

81. Spiritele se formează spontan, sau îşi trag obârşia unele din altele?

         „Dumnezeu le creează ca şi pe celelalte creaturi, prin voinţa sa; dar, încă odată, originea lor este un mister”.

        

82. Este exact să spunem că Spiritele sunt imateriale?

         „Cum s-ar putea defini un lucru când lipseşte termenul de comparaţie, şi avem un limbaj insuficient? Un orb din naştere poate defini lumina? Imaterial nu este cuvântul; incorporai ar fi mai exact, căci trebuie să înţelegi bine că Spiritul fiind o creaţie trebuie să fie ceva; este o materie foarte subtilă, dar fără echivalentă pentru voi, şi atât de eterată că nu poate impresiona simţurile voastre”.

         Spunem că Spiritele sunt imateriale, deoarece esenţa lor diferă de tot ceea ce cunoaştem sub numele de materie. Un popor de orbi n-ar avea termeni de exprimare pentru lumină şi efectele sale. Orbul din naştere crede că are toate percepţiile prin auz, miros, gust şi pipăit; nu înţelege părerile despre simţul care-i lipseşte.

         La fel, pentru esenţa entităţilor supraumane noi suntem adevăraţi orbi. Nu ni le putem defini decât prin comparaţii întotdeauna imperfecte, sau printr-un efort de imaginaţie.

        

83. Au Spiritele un sfârşit? Se înţelege că principiul de unde emană este etern, dar ceea ce întrebăm, este dacă individualitatea lor are un sfârşit şi, într-un timp dat, mai lung sau mai scurt, elementul din care sunt formate nu se risipeşte şi nu revine la tot, aşa cum se întâmplă cu corpurile materiale. Este greu să înţelegi că un lucru care are început poate să nu se sfârşească.

         „Există desigur lucruri pe care voi nu le înţelegeţi, deoarece inteligenţa voastră este limitată, dar ăsta nu e un motiv pentru a le respinge. Copilul nu înţelege tot ceea ce înţelege tatăl său, nici ignorantul ceea ce înţelege savantul. Spunem că existenţa spiritelor nu are sfârşit; este tot ceea ce putem să-ti spunem acum”.

        

2. Lumea primitivă

        

84. Oare Spiritele constituie o lume aparte, în afara celei pe care o vedem?

         „Da, lumea Spiritelor sau a inteligentelor incorporale."

        

85. Care din cele două, lumea spirituală sau lumea corporală, este dominantă în rânduiala lucrurilor?

         „Lumea spiritistă; este preexistentă şi supravieţuitoare tuturor”.

        

86. Ar putea lumea corporală să-şi înceteze existenţa fără să altereze esenţa lumii spiritiste?

         „Da, cele două lumi sunt independente şi totuşi legătura lor este neîntreruptă, căci ele acţionează neîncetat una asupra celeilalte”.

        

87. Ocupă Spiritele o zonă determinată şi circumscrisă în spaţiu?

         „Spiritele sunt peste tot; spatiile infinite sunt populate de ele la infinit. Ele sunt fără îndoială alături de voi, vă observă şi acţionează asupra voastră fără a vă da de ştire, deoarece Spiritele sunt una dintre forţele naturii şi instrumentele de care Dumnezeu se serveşte pentru îndeplinire voilor sale providenţiale; dar nu toate Spiritele se găsesc peste tot, căci există zone interzise celor mai puţin avansate”.

        

3. Forma şi ubicuitatea Spiritelor

        

88. Au Spiritele o formă determinată, limitată şi constantă?

         „Pentru voi, nu; pentru noi, da. Forma lor este, dacă doriţi, o văpaie, o licărire sau o scânteie eternă”.

Această văpaie sau scânteie are o culoare anume?

         „Pentru voi, ea variază, de la întunecată la strălucitoare ca rubinul, după cum Spiritul este mai mult sau mai puţin pur”.

         În mod obişnuit geniile se reprezintă ca având o văpaie sau o stea în frunte; este o alegorie care aminteşte natura esenţială a Spiritelor. Este amplasată în vârful capului, deoarece acolo este sediul inteligenţei.

        

89. Au Spiritele nevoie de un timp oarecare pentru a se deplasa în spaţiu?

         „Da, dar ele se mişcă la fel de rapid ca gândurile”.

Gândul nu este chiar sufletul ce se mişcă?

         „Când gândul este într-un anumit loc, şi sufletul este acolo, deoarece sufletul este cel ce gândeşte. Gândirea este un atribut."

        

90. Spiritul care se mişcă dintr-un loc în altul are conştiinţa distanţei parcurse şi a spaţiilor traversate sau este transportat subit în locul unde vrea să meargă?

         „Şi una şi alta. Spiritul poate foarte bine, dacă doreşte, să-şi facă un calcul al distanţei pe care o parcurge sau distanţa se poate şterge complet; depinde de voinţa sa, şi de asemenea de natura sa mai mult sau mai puţin epurată."

        

91. Constituie materia un obstacol pentru Spirite?

         „Nu, ele penetrează totul; aerul, pământul, apele, chiar focul – toate le sunt accesibile în mod egal”.

        

92. Au Spiritele darul ubicuităţii; altfel spus, acelaşi Spirit poate să se afle în mai multe locuri deodată?

         „Nu se poate să existe o divizare a aceluiaşi Spirit; dar fiecare este un centru ce radiază în diferite direcţii, şi de aceea pare a fi în mai multe locuri odată. De exemplu, Soarele nu este decât unul, şi totuşi radiază de jur împrejur şi-şi trimite razele până departe; totuşi el nu se divide”.

Toate Spiritele radiază cu aceeaşi putere?

         „ Nici pe departe; depinde de gradul lor de puritate”.

         Fiecare Spirit este o unitate indivizibilă, dar fiecare îşi poate extinde gândirea în diverse direcţii fără ca astfel să se dividă. Numai în acest sens trebuie înţeles darul ubicuităţii atribuit Spiritelor. Asemeni unei stele ce-şi proiectează lumina şi poate fi zărită de pe linia orizontului; sau asemeni unui om care, fără a-şi schimba locul şi fără a se împărţi, poate transmite ordine, semnale şi mişcarea în diferite locuri.

        

4. Perispiritul

        

93. Spiritul propriu-zis este descoperit, sau este, aşa cum pretind unii, înconjurat de o substanţă oarecare?

         „Spiritul este înconjurat de o substanţă vaporoasă pentru tine, dar foarte grosieră pentru noi; destul de vaporoasă încât să se poată ridica în atmosferă şi să se ducă acolo unde doreşte”.

         Aşa cum germenele unui fruct e înconjurat de perisperm, Spiritul propriu-zis este înconjurat de un înveliş care, prin comparaţie, se poate numi perispirit.

        

94. De unde îşi ia Spiritul învelişul său semimaterial?

         „Din fluidul universal al fiecărei lumi. Căci învelişul nu este acelaşi în toate lumile; trecând de la o lume la alta Spiritul îşi schimbă învelişul, aşa cum voi vă schimbaţi veşmintele”.

Atunci când Spiritele care locuiesc în lumi superioare vin printre noi, iau un perispirit mai grosier?

         „Trebuie să se îmbrace în materia voastră, am mai spus-o”.

        

95. Învelişul semi-material al spiritului ia cumva forme determinate şi poate fi perceptibil?

         „Da, o formă după voinţa Spiritului, astfel că el vă apare câteodată fie în visuri, fie în stare de veghe, şi poate lua formă vizibilă şi chiar palpabilă”.


 

Categorie: CARTEA SPIRITELOR | Adăugat de: Angeoudemon (2014-10-24) E W
Vizualizări: 275 | Tag-uri: fluid universal, cartea spiritelor, etern, spirit, materie, radiatie, Allan Kardec, infinit, perispirit, univers | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar
Categoriile secţiunii
Articolele mele [0]
Despre Reiki [0]
Reiki Usui [0]
Karuna Reiki [0]
Rugaciuni [4]
Invocatii [1]
Practici de curatare / purificare / echilibrare / protectie [1]
Stiai ca... [14]
Magie [4]
Documentare / Conferinte [9]
Meditatii ghidate [1]
UN CURS IN MIRACOLE [53]
Cele 365 de exercitii cuprinse in carte. Cate unul pentru fiecare zi, in ordinea data prin channeling.
Citate [8]
Ingeri [1]
Cauzele spirituale ale bolilor [3]
LEGILE KYBALIONULUI [9]
CARTEA SPIRITELOR [8]
Citate din carte.
Povestiri cu talc [11]
Autentificare
Căutare
Prietenii site-ului
 • Creaţi un website gratuit
 • Desktop Online
 • Jocuri Online Gratuite
 • Tutoriale Video
 • Toate Tag-urile HTML
 • Kit-uri de Navigator
 • Statistici

  Total online: 1
  Vizitatori: 1
  Utilizatori: 0
  Copyright MyCorp © 2018