Marţi, 2018-10-16, 2:13 PM
Bine aţi venit Vizitator

Site-ul meu

Director de articole

Acasă » Articole » CARTEA SPIRITELOR

CARTEA 1 - Cap.4 - Principiul vital

 


1. Entităţi organice şi anorganice.

 

         Entităţile organice sunt cele care conţin o sursă de activitate intimă ce le dă viaţă; ele se nasc, cresc, se reproduc şi mor; ele sunt prevăzute cu organe speciale pentru îndeplinirea diferitelor funcţiuni ale vieţii, adaptate necesităţilor de conservare. Cuprind oamenii, animalele şi plantele. Entităţile anorganice sunt cele care nu au nici vitalitate, nici mişcare proprie, şi sunt formate doar prin agregarea materiei; acestea sunt mineralele, apa, aerul etc.

        

60. Aceeaşi forţă uneşte elementele materiale în corpurile organice şi în corpurile anorganice?

         „Da, legea atracţiei este aceeaşi pentru toate corpurile”.

        

61. Există vreo diferenţă între materia corpurilor organice şi cea a corpurilor anorganice?

         „Întotdeauna este aceeaşi materie, dar în corpurile organice ea este animată”.

        

62. Care este cauza animării materiei?

         „Unirea sa cu principiul vital”.

        

63. Principiul vital constă într-un agent specific, sau nu este decât o proprietate a materiei organice; într-un cuvânt, este un efect sau o cauză?

         „Şi una şi cealaltă. Viaţa este un efect produs prin acţiunea unui agent asupra materiei; acest agent, fără materie, nu este viaţă, la fel cum materia nu poate trăi fără acest agent. El dă viaţă tuturor fiinţelor care-l absorb şi-l asimilează”.

        

64. Am văzut că spiritul şi materia sunt două elemente constitutive ale universului; principiul vital este cel de-al treilea element?

         „Este, fără îndoială, unul dintre elementele necesare în constituirea universului, avându-şi sursa în materia universală modificată; este un element asemenea oxigenului şi hidrogenului, care nefiind totuşi elemente primare, sunt cu toate acestea parte a aceluiaşi principiu”.

Pare să rezulte de aici că principiul vitalităţii nu constă într-un agent primar distinct, ci într-o proprietate specială a materiei universale, datorată anumitor modificări.

         „Este consecinţa a ceea ce am spus”.

        

65. Oare principiul vital rezidă într-unul din corpurile cunoscute?

         „El îşi are sursa în fluidul universal; este ceea ce voi denumiţi fluid magnetic sau fluid electric de animare. Este intermediarul, liantul între spirit şi materie.

        

66. Principiul viial este acelaşi pentru toate entităţile organice?

         „Da, modificat după tipul speciei. Este ceea ce le dă mişcare şi activitate şi le distinge de materia inertă. Căci mişcarea materiei nu este viaţă, materia primeşte această mişcare”.

        

67. Este vitalitatea un atribut permanent al agentului vital, sau această vitalitate nu se dezvoltă decât prin acţiunea organelor?

         „Ea nu se dezvoltă decât prin corp. N-am spus că acest agent fără materie nu este viaţă? Este necesară reunirea celor două elemente pentru a se produce viaţă”.

 Se poate spune că vitalitatea rămâne în stare latentă, până când agentul vital nu s-a unit cu corpul?

         „Da, aşa este”.

         Ansamblul organelor constituie un fel de mecanism ce primeşte impulsul activităţii intime sau principiul vital existent în ele. Principiul vital este forţa motrice a corpurilor organice, în timp ce agentul vital dă impulsul organelor, acţiunea organelor întreţine şi dezvoltă activitatea agentului vital, aşa cum frecarea dezvoltă căldura.

        

2. Viaţa şi moartea

        

68. Care este cauza morţii entităţii organice?

         „Epuizarea organelor”.

 S-ar putea compara moartea cu încetarea mişcării la o maşină dezorganizată?

         „Da, dacă maşina este rău montată, resortul se rupe; dacă şi corpul este bolnav, viaţa se duce”.

 

69. Din ce motiv o leziune a inimii, mai mult decât a altor organe, cauzează moartea?

         „Inima este un mecanism al vieţii, dar ea nu reprezintă singurul organ a cărui leziune provoacă moartea; nu e decât una din rotitele esenţiale”.

        

70. Ce devin materia şi principiul vital ale entităţilor organice odată cu moartea lor?

         „Materia inertă se descompune şi ia forme noi; principiul vital se reîntoarce la sursă”.

         La moartea unei fiinţe organice, elementele din care aceasta este formată suferă noi combinaţii, alcătuind noi fiinţe. Acestea iau de la sursa universală principiul vieţii şi al acţiunii pe care îl absorb şi îl asimilează pentru a-l reda sursei atunci când încetează să mai existe.

         Aşadar, organele sunt impregnate de fluid vital. Acest fluid dă tuturor părţilor organismului o activitate ce le apropie în cazul anumitor leziuni şi restabileşte funcţiile momentan suspendate. Când însă elementele esenţiale din activitatea organelor sunt distruse, sau foarte profund alterate, fluidul vital este neputincios în a le transmite mişcarea vieţii, şi atunci fiinţa moare.

         Organele acţionează mai mult sau mai puţin unele asupra altora; acţiunea lor reciprocă rezultă din armonia ansamblului lor. Atunci când o cauză oarecare distruge această armonie, funcţiile lor se opresc asemenea mişcărilor unui mecanism ale cărui rotiţe esenţiale sunt defecte, sau asemenea unui orologiu care se uzează cu timpul, sau se distruge prin accident şi pentru care forţa motrice este neputincioasă în a-l pune din nou în mişcare.

         Găsim o imagine mai exactă a vieţii şi morţii într-un aparat electric. Acesta aparat conţine electricitate în stare latentă asemenea tuturor corpurilor din natură. Fenomenele electrice se manifestă doar când fluidul este activat de o cauză specială; atunci s-ar putea spune că aparatul este viu. Cauza activităţii încetând, fenomenul încetează; aparatul reintră în starea de inerţie. Corpurile organice seamănă cu nişte pile sau aparate electrice în care activitatea fluidului produce fenomenul vieţii, încetarea activităţii însemnând moartea.

         Cantitatea de fluid vital nu este la nivel maxim în toate entităţile organice; ea variază în funcţie de specii, şi nu are un nivel constant nici măcar la indivizii aceleiaşi specii. S-ar putea ca unii să-l aibă la un nivel de saturaţie, în timp ce alţii abia au o cantitate suficientă; de aici pentru unii o viaţă mai activă, mai tenace şi într-un fel supraabundentă.

         Cantitatea de fluid vital se epuizează; ea poate deveni insuficientă pentru întreţinerea vieţii dacă nu este reînnoită prin absorbţia şi asimilarea substanţelor ce îl conţin.

         Fluidul vital se transmite de la un individ la alt individ. Cel care are mai mult poate ceda celui ce are mai puţin şi, în unele cazuri, el poate să readucă viaţa, împiedicând-o să se stingă.

 

         3. Inteligenţă şi instinct

        

71. Este inteligenţa un atribut al principiului vital?

         „Nu, de vreme ce plantele trăiesc dar nu gândesc; ele nu au decât viaţă organică. Inteligenţa şi materia sunt independente, deoarece un corp poate trăi fără inteligenţă, însă inteligenţa nu se poate manifesta decât prin intermediul organelor materiale. Este necesară o unire cu spiritul pentru ca o materie animată să devină inteligentă”.

         Inteligenţa este o facultate specială proprie anumitor clase de entităţi organice, care dă acestora, odată cu raţiunea, dorinţa de a acţiona, consecinţă a existenţei şi individualităţii lor, precum şi mijloacele de a stabili raporturi cu lumea exterioară, de a se îngriji de propriile necesităţi.

         Astfel, se pot distinge: 1 - entităţi neanimate formate numai din materie, fără vitalitate şi inteligenţă: acestea sunt corpurile brute; 2 – entităţi animate negânditoare, formate din materie şi dotate cu vitalitate, dar lipsite de inteligenţă; 3 – entităţi animate gânditoare, formate din materie, dotate cu vitalitate şi având în plus un principiu inteligent ce le dă facultatea de a gândi.

        

72. Care este sursa inteligenţei?

         „Am mai spus-o: inteligenţa universală”.

S-ar putea spune că fiecare fiinţă ia o parte de inteligenţă din sursa universală şi îşi asimilează principiul vieţii materiale?

         „Nu e decât o comparaţie, şi nu este exactă, deoarece inteligenţa este o facultate proprie fiecărei fiinţe şi constituie individualitatea sa morală. În rest, o ştiţi, sunt lucruri de nepătruns pentru om, numeroase pentru moment”.

        

73. Este instinctul independent de inteligenţă?

         „Nu, nu tocmai, căci el este o specie a inteligenţei. Instinctul este o inteligenţă negânditoare, prin aceea că toate fiinţele se îngrijesc de propriile lor necesităţi."

        

74. Se poate stabili o limită între instinct şi inteligenţă? Mai precis, unde sfârşeşte primul şi unde începe cealaltă?

         „Nu, căci se confundă adeseori; dar se pot foarte bine distinge actele ce aparţin instinctului de cele aparţinând inteligenţei”.

        

75. Este ca şi cum am spune că facultăţile instinctive se diminuează pe măsură ce cresc facultăţile intelectuale?

         „Nu, instinctul există neîncetat, dar omul îl neglijează. Instinctul poate să vă conducă la bine; el vă ghidează aproape întotdeauna şi câteodată mai sigur decât raţiunea; el nu greşeşte niciodată."

De ce raţiunea nu este întotdeauna un ghid infailibil?

         „Ar fi fost infailibilă dacă nu era denaturată de educaţia greşită, de orgoliu şi de egoism. Instinctul nu raţionează; raţiunea dă omului liberul arbitru”. Instinctul este o inteligenţă rudimentară ce diferă de inteligenţa propriu-zisă prin aceea că manifestările sale sunt aproape întotdeauna spontane, în timp ce manifestările inteligenţei sunt rezultatul unor combinaţii şi a unui act deliberat.

Instinctul şi manifestările sale variază în funcţie de specii şi de necesităţile lor. La fiinţele care au conştiinţa şi percepţia lucrurilor exterioare, el se combină cu inteligenţa deci cu voinţa şi libertatea”.


 

Categorie: CARTEA SPIRITELOR | Adăugat de: Angeoudemon (2014-10-18) E W
Vizualizări: 369 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar
Categoriile secţiunii
Articolele mele [0]
Despre Reiki [0]
Reiki Usui [0]
Karuna Reiki [0]
Rugaciuni [4]
Invocatii [1]
Practici de curatare / purificare / echilibrare / protectie [1]
Stiai ca... [14]
Magie [4]
Documentare / Conferinte [9]
Meditatii ghidate [1]
UN CURS IN MIRACOLE [53]
Cele 365 de exercitii cuprinse in carte. Cate unul pentru fiecare zi, in ordinea data prin channeling.
Citate [8]
Ingeri [1]
Cauzele spirituale ale bolilor [3]
LEGILE KYBALIONULUI [9]
CARTEA SPIRITELOR [8]
Citate din carte.
Povestiri cu talc [11]
Autentificare
Căutare
Prietenii site-ului
 • Creaţi un website gratuit
 • Desktop Online
 • Jocuri Online Gratuite
 • Tutoriale Video
 • Toate Tag-urile HTML
 • Kit-uri de Navigator
 • Statistici

  Total online: 1
  Vizitatori: 1
  Utilizatori: 0
  Copyright MyCorp © 2018